1. marts 2007: en sorgens dag

1. marts 2007: en sorgens dag
Borgmester Klaus Bondam sagde i et interview i dag, at kommunen havde gjort alt hvad de kunne, men det var de unge som ikke ville.
Det er en regelret løgn.
Politikerne kunne have givet Stevnsgade til de unge som kompensation for det tabte Ungdomshus. I stedet insisterede politikerne på at ungdomskulturen skal privatiseres, altså fonden skulle allernådigst have lov at købe huset for 12. millioner kroner.
Det eneste kommunen har gjort, er at forære en fanatisk højreorienteret sekt 30 millioner kroner.
Men faktum er, at Ungdomshuset igennem alle år har besparet kommunen enorme summer, i form af den frivillige arbejdskraft og den sociale funktion huset har haft. Ungeren har fungeret som fristed for mange unge, som kommunen ikke kunne tage sig af.
Ungeren har også taget i mod socialt udstødte, som normalt skulle være på behandlings/pleje hjem, men som har fundet sig til rette og blevet en del af huset, på deres egne præmisser.
Huset og kulturen har været selvdrevet i mange år, kun financieret fra salg af øl og entre.
Strøm og vand har huset selv betalt.
Bedre løsning kunne kommunen ikke få, når det gjaldt om at placere unge utilpassede et sted.
Meget ballade har der ikke været inden de unge for alvor blev truede. Men det handlede ikke kun om et hus, det handlede om de unges identitet og eksistensgrundlag. Vi ser det alle steder i verden. Når mennesker bliver trængt op i en krog, bider de fra sig.
Denne krig er alene politikernes ansvar. De har til enhver tid pligt til at styre landet, så befolkningsgrupper ikke bliver sat op mod hinanden, eller skabe situationer som denne; at en privat ejer tjener enorme summer på at tryne en subsistensløs, men frugtbar kultur, der rummer flere tusinde unge mennesker. -Unge mennesker, som er en ressource i samfundet, er samfundets fremtid!
Ungeren har rummet så meget, både før det blev Ungdomshus, og de sidste 25 år.
Der er de mest fantastiske historier fra huset. Om mennesker der skaber noget sammen, et alternativ til resten af samfundet. Om unge menneskers liv, tanker, drømme og ideer. Her mødte unge mænd og kvinder hinanden, blev forældre og her mødes deres børn.
Generationerne førte traditioner videre.... Jeg har kun en ting at sige til politikerne:
TOTAL AFSKY!!!

11 november 2006

Et indlæg fra Nina Thomsen, SF


Jeg synes vi har brug for en lidt anden tone i debatten og har fundet et indlæg fra sidste år ved SF´eren Nina Thomsen, som sidder i BR og som går ind for bevarelse af Ungdomshuset (sakset fra http://www.sfkbh.dk/site/doc.php?id=691)

Ovenstående billede er mit private symbol på Ungeren: mælkebøtten er den smukkeste, mest oversete og udskældte blomst, der bliver mere og mere interessant jo tættere man kommer på :-)

Der er behov for en mere grundlæggende debat om hvad for en bydel, vi gerne ser. Er det en mondæn bydel? En grøn bydel? En multietnisk bydel eller hvad?

Nørrebro er ligesom mange andre københavnske bydele i udvikling. Bydelen er multikulturel. Boligpriserne er skyhøje. De smarte caféer rykker ind. Værtshusene rykker ud. Ungdomshuset består. ”Have på en nat” forsvinder. Gaderne ensrettes. Der laves nye cykelstier og parker og grønne forbindelser. Det går rigtig hurtigt.

Mange af projekterne er rigtig gode og til gavn for bydelen. De er med til at udvikle bydelen og med til at tiltrække nye mennesker til Nørrebro. Det er kun godt. For ingen bydel skal være statisk. Alligevel tror jeg, at der er behov for en mere grundlæggende debat om hvad for en bydel, vi gerne ser. Er det en mondæn bydel? En grøn bydel? En multietnisk bydel eller hvad?

Den anden aften erfarede jeg, at Wonderful Copenhagen vil markedsføre Nørrebro overfor alverdens turister. Fordi vi åbenbart er lidt aparte. Vi skal være Københavns svar på Londons Soho og Berlins Kreutzberg. Vi skal være den lidt ”anderledes” eller ”alternative” bydel. Den multietniske bydel med de smarte punkere - for dem der gerne vil se et andet København end Strøget og Operahuset. Nu er det ikke fordi jeg har tænkt mig at iklæde mig en eller anden folkedragt fordi Wonderful Copenhagen gerne vil sælge flere Nørrebro billetter, men alt andet lige så tiltaler idéen mig. Fordi den er i tråd med, hvordan jeg ser Nørrebro, og selv ønsker at udvikle bydelen.

Mit Nørrebro er en tolerant og mangfoldig bydel. Det er en bydel, hvor der er plads til forskellige ungdomskulturer og forskellige nationaliteter. En bydel hvor der er plads til hjemløse, studerende, ældre, homoseksuelle, akademikere, børnefamilier etc..

Det betyder, at vi skal have byudviklet på den mangfoldige måde. Vi skal have badekulturhus med tyrkisk bad på den gamle badeanstalt i Sjællandsgade. Vi skal have en basar og bevare Ungdomshuset. Og hvorfor ikke tillade graffiti på den grimme gule mur ved Assistens kirkegården? Lad os få de alternative teatre og nycirkus-akademi til bydelen, tiltrække økologiske iværksættere og kunstnere. Det vil gøre bydelens identitet stærkere og flottere. Kan det tilmed få turisterne til at strømme til København – ja så fint med mig.

Ole

Ingen kommentarer: