1. marts 2007: en sorgens dag

1. marts 2007: en sorgens dag
Borgmester Klaus Bondam sagde i et interview i dag, at kommunen havde gjort alt hvad de kunne, men det var de unge som ikke ville.
Det er en regelret løgn.
Politikerne kunne have givet Stevnsgade til de unge som kompensation for det tabte Ungdomshus. I stedet insisterede politikerne på at ungdomskulturen skal privatiseres, altså fonden skulle allernådigst have lov at købe huset for 12. millioner kroner.
Det eneste kommunen har gjort, er at forære en fanatisk højreorienteret sekt 30 millioner kroner.
Men faktum er, at Ungdomshuset igennem alle år har besparet kommunen enorme summer, i form af den frivillige arbejdskraft og den sociale funktion huset har haft. Ungeren har fungeret som fristed for mange unge, som kommunen ikke kunne tage sig af.
Ungeren har også taget i mod socialt udstødte, som normalt skulle være på behandlings/pleje hjem, men som har fundet sig til rette og blevet en del af huset, på deres egne præmisser.
Huset og kulturen har været selvdrevet i mange år, kun financieret fra salg af øl og entre.
Strøm og vand har huset selv betalt.
Bedre løsning kunne kommunen ikke få, når det gjaldt om at placere unge utilpassede et sted.
Meget ballade har der ikke været inden de unge for alvor blev truede. Men det handlede ikke kun om et hus, det handlede om de unges identitet og eksistensgrundlag. Vi ser det alle steder i verden. Når mennesker bliver trængt op i en krog, bider de fra sig.
Denne krig er alene politikernes ansvar. De har til enhver tid pligt til at styre landet, så befolkningsgrupper ikke bliver sat op mod hinanden, eller skabe situationer som denne; at en privat ejer tjener enorme summer på at tryne en subsistensløs, men frugtbar kultur, der rummer flere tusinde unge mennesker. -Unge mennesker, som er en ressource i samfundet, er samfundets fremtid!
Ungeren har rummet så meget, både før det blev Ungdomshus, og de sidste 25 år.
Der er de mest fantastiske historier fra huset. Om mennesker der skaber noget sammen, et alternativ til resten af samfundet. Om unge menneskers liv, tanker, drømme og ideer. Her mødte unge mænd og kvinder hinanden, blev forældre og her mødes deres børn.
Generationerne førte traditioner videre.... Jeg har kun en ting at sige til politikerne:
TOTAL AFSKY!!!

01 november 2006

En dialog med Faderhuset en umulighed?


Alle siger det er umuligt at have en fornuftig dialog med Faderhuset.
Jeg synes ligevel det ville være interessant at finde ud af hvad deres afslag om salg af ungdomshuset reelt bunder i.
Hvis man remser op alle ulemper ved ikke at sælge huset, kan jeg ikke se hvilke argumenter de kan retfærdiggøre overfor sig selv.
Det må da være i deres interesse at komme af med huset og problemet, som har ligget over dem i flere år. Udsigterne til at de bliver fri for problemer, selv om de skulle vinde ungdomshuset, er usandsynlige.

For samfundet vil det koste enorme summer i politibeskyttelse, selve rydningen og følgene deraf, reparationer efter hærværk, overvågning af demonstrationer, retssager, etc. Da Faderhuset er de eneste der står med magten til at løse denne situation, vil Faderhuset ikke møde meget godwill i samfundet ved at bebyrde det økonomisk. Dertil kommer det økonomiske tab Faderhuset vil få, ved at fastlåse denne situation. Oveni kommer de menneskelige ressourcer, der skal bruges på at reparere skader efter uttallige hærværksaktioner, måske også energien man bruger på at tænke "hvornår sker det igen?"

At renovere huset indvendig og udvendig, for at gøre det "præsentabelt", vil kræve mange penge, da man kan sige, huset er blevet brugt godt gennem årene. Håndværkerne vil få store problemer med at udføre deres arbejde, da der sandsynligvis vil være uttallige blokader og sabotage.

Faderhuset vil gerne ødelægge et miljø, de mener er af det onde, men sandsynligheden for at disse "fandens yngel" vil fortsætte et andet sted, er meget stor. Vreden mod Faderhuset vil eskalere og deres telefoner, mailadresser og gudstjenester vil blive flittigt besøgt.

Faderhuset har ingen folkelig opbakning, ej hellere fra politikere. Selv Hanne Bech Hansen ville synes det mest fornuftige var, at de solgte huset. Det må vel være i Faderhusets interesse at hverve mange nye medlemmer og blive en stor og folkelig organisation?

Faderhuset kunne vælge at sælge til nogen andre end fonden, for at undgå at huset tilfalder brugerne. Men der findes ikke nogen der vil stikke hånden ned i vepsereden og købe huset. Så Faderhuset hænger på den.

Ved en rydning, vil huset sandsynligvis falde i værdi pga store ødelæggelser, så den pris Faderhuset bliver tilbudt for huset nu, står ikke ved magt efter en rydning.

Faderhuset kører en principsag om at ret skal være ret og loven er lig for alle.
Men kærnen af problemet er, at de selv på en ret ufin måde tiltuskede sig huset, efter at kommunen havde givet afslag på at sælge huset til Faderhuset. De sørgede bare for at lave et selskab, HUMAN a/s og på den måde overdrage aktierne og ejendomsretten til Faderhuset. Hvordan kan man stille sig til dommer over ret og uret og regne med at have sympatien på sin side, når man laver sådan et nummer?

Hvad jeg har læst mig til på nettet, er Faderhusets økonomi ikke for god.
De har en del "hjælpeprojekter" ude i verden. Hvis de virkelig ville gøre noget godt, burde de slippe ungdomshussagen og bruge deres ressourcer bedre. Desuden ved jeg, de slider med interne stridigheder. Flere medlemmer har forladt menigheden i løbet af de sidste år. Disse medlemmer kan berette om ubehagelige oplevelser og har skrevet indlæg i aviser og på nettet om det.

Hvis deres udgangspunkt for at bekæmpe ondskaben tog ugangspunkt i Ungdomshusets banner, hvor der stod følgende: "Til salg inklusive 500 stenkastende voldspsykopater fra helvede", så vil jeg sige at de nok har svært ved at forstå sarkastisk humor. Ikke fordi de unge ikke smider med sten, men ligefrem at tage det helt bogstavelig, at tro de unge er voldspsykopater og ovenikøbet har den store selvindsigt at betegne sig selv som det, det er patetisk. Hvis de virkelig skulle bekæmpe ondskaben, så findes der steder og miljøer, der er ondere end ungdomshuset og dets brugere.

Gad vide om Faderhuset er klar over hvad slags fantastiske aktiviteter der foregår i huset og hvor søde, humane og gode folk egentlig er. Eller om de er klar over hvor mange der er i virkeligheden er tilknyttet huset? Jeg ville mene at Ungerens brugerflade ligger på omkring de tusinde. Ungdomshuset har jo også venner i mange lande, der er bekymrede for denne situation.

Det kan jo være at det hele bunder i en hævn fra den gang medlemmer af Faderhuset blev smidt ud af ungdomshuset. Det foregik ikke ligefrem fredeligt, og jeg kan forestille mig at der må ligge et stærkt og inderlig ønske om at hævne sig. Men prisen for den hævn er altfor stor i forhold til udbyttet af hævnen. Desuden er det ikke sikkert de hævner sig på de samme mennesker som var med til at give dem tærsk dengang. Brugerne af ungeren er forskellige fra år til år.

Jeg gad vide om Ruth Evensen synes det er i orden at udsætte 13-15 årige for den vold som politiet kommer til at udøve ved en rydning? Tåregas, knippelslag og arrestationer? Ja, for så unge mennesker kommer der altså også i ungdomshuset. Og det er ikke sikkert de yngste holder sig væk, selv om forældrene sidder der hjemme og vrider deres hænder i afmagt og fortvivlelse. Man skal ikke undervurdere ungdommens saft og kraft.

Det eneste Faderhuset opnår ved ikke at sælge huset, er at eskalere volden, hadet og vreden. At kristendommen viser sit voldelige ansigt, kender vi fra dens historie. Man kunne forledes til at tro at kristne mennesker i dagens Danmark havde rykket sig lidt, rent åndeligt, men nidkærheden hænger stadigvæk ved og viser sit grimme ansigt.

Jeg kunne godt tænke mig at Faderhusets medlemmer og Ruth Evensens familie blev konstant konfronteret med alle disse argumenter både fra forskellige interessegrupper, politikerne og pressen.
Jeg, personligt, tror ikke på en agressiv eller truende dialog, men simpelthen en nøgtern fremstilling af de kolde facts. Det vigtigste for Faderhuset må vel være, at styrke deres organisation, hvilket jeg ikke kan se er muligt i denne situation de har sat sig i. Jeg ville snarere sige, det er deres endeligt. Ruth Evensen sejler skuden på grund.
At være stærk i troen og holde på sine principper, står ikke altid i forhold til hvor meget man skal kæmpe og hvad man i sidste ende får ud af det. For ikke engang respekten står tilbage hvis man har tabt alt.
Faderhuset er oppe mod en Goliath, de ikke kan besejre.

10 kommentarer:

Anonym sagde ...

helt enig....

Jeg tænkte også over den good-will Faderhuset måtte have fået hvis de havde solgt til det sidste bud for nogle uger siden. Trods alt hvad de havde gjort kunne man jo næsten ikke andet end at være taknemmelig... Ifølge hvad jeg har læst kunne faderhuset godt bruge et skud god PR...

hmm.. tror enda også der var en økonomisk gevinst for dem ved at sælge... selvom Ruth vist afviste det.

Anonym sagde ...

Ja, men nu er det jo også lige kommet frem, at de i virkeligheden vil rive bygningen ned.
Det skaber jo pludselig nye perspektiver om boligspekulationer og mulighed for at tjene endnu flere penge end hvis de bare havde solgt huset til fonden.

Allan sagde ...

regeringen? Nej vent. Bush? Nej..jeg ved det ikke..skal have lidt hjælp, her..

Anonym sagde ...

:) god pointe Allan

Nej der er ingen anden udvej end at gøre det så svært for faderhuset som muligt at overtage ungeren.

- måske skal man kigge nærmere på om huset opfylder fredningsbetingelserne?

Jeg mener at have læst mig til at det nu ligger på en 3'er... Måske kunne man rykke en smule ved det??

Anonym sagde ...

Oveni kommer de menneskelige ressourcer, der skal bruges på at reparere skader efter uttallige hærværksaktioner

Jeg, personligt, tror ikke på en agressiv eller truende dialog

Godt at få slået det fast, for det er da nemt at blive i tvivl!

alle brugere sagde ...

At Faderhuset vil blive udsat for hærværk, er et faktum. Det kan hverken du eller jeg forhindre, selv om vi tog op i ungdomshuset hver dag og forkyndte fred og kærlighed.
Du må forsøge at skelne mellem hvad jeg skriver og hvad jeg mener.
Jeg VED at det vil koste Faderhuset. Jeg ville ønske det ikke var sådan, men sådan er det altså.
Jeg ville også ønske at samfundet var anderledes og mere humant og ikkevoldeligt. De unge har ikke opfundet volden og har ikke taget patent på den.
De er et resultat af volden omkring dem.

Anonym sagde ...

En af grundene til jeg synes at Ungdomshuset ikke skal eksistere, er at det er fyldt med voldelige elementer.

Mange af disse skal selvfølgelig have hjælp, og dette har vi et godt sundhedsvæsen til.

Vi har set ungdomskliker der køber deres egne nedlagte landbrug, og idrætsforeninger der samler ind til klubhuse, hvorfor kan i ikke gøre dette?
Hvis vi nu får skattelettelser, så kan i jo bruge disse penge på at købe et hus til jeres teenage børn. Og husk når de er under 18 år så bestemmer i over dem, og i er ansvarlige for deres vold.

Anonym sagde ...

Helt enig. Vi må gøre op med os selv at vi ikke ønsker den slags politiske vold i vores samfund. Vores tolerancetærskel er desværre overskredet og opbrugt. Ungdomhuset MÅ ryddes. I må ringe til forældrene i Hellerup og sige at i holder jul hjemme i år.

Anonym sagde ...

"En af grundene til jeg synes at Ungdomshuset ikke skal eksistere, er at det er fyldt med voldelige elementer.
Mange af disse skal selvfølgelig have hjælp, og dette har vi et godt sundhedsvæsen til."

Hvad belæg har du egentlig for den første påstand? Det er et faktum at vold ikke er tilladt i huset og hvis man fremturer, så bliver man vist bort indtil man forbedrer sig. Selv om jeg ikke er ung har jeg været i huset ved flere lejligheder og jeg kan berette om en særdeles fredelig atmosfære på stedet.

Du tænker sikkert mere på de konfrontationer, der har været mellem unge med tilknytning til huset og politiet i demonstrationer? Der er stor uenighed om dette, og mange observanter har fortalt om, hvordan politiet fremprovokerer voldelige episoder ved brutal fremfærd. Min umiddelbare antagelse er da også, at ønsket om direkte vold med betjente i fuld kampuniform kan ligge på et meget lille sted hos den almindelige deltager i demo'erne.

Jeg er faktisk mere bekymret for politiets vold end for demonstranternes. Det er vigtigt at holde nøje øje med det skred i metoderne, der sker i forbindelse med at man får flere beføjelser til terrorbekæmpelse. Endvidere er du højst naiv, hvis du ikke er klar over, at der blandt betjentene er folk med voldsproblemer. Min bekymring er her om politiledelsen holder tilstrækkelig øje med disse elementer?

Og så den med det gode sundhedsvæsen! Det danske sundhedsvæsen er ganske elendigt skruet sammen til at tage sig af problemer, der ligger på kanten af det psykiatriske system eller ikke lige har med narkobehandling at gøre. De behandlingstilbud, der findes for udagerende unge kan ligge på et meget lille sted. Og med den regering vi har pt er det hele blevet ringere og ringere. I København er de få tilbud, der var for unge blevet skåret drastisk ned.

Problemet er bla, at kommunernes forpligtelse ophører ved 18 år og der er stort set ingen instanser der tager over. Amterne har indtil nu haft børne- og ungerådgivninger med en vis behandlingmulighed, men det har været i størrelsesorden 1 i behandling ud af 1000 (med løse tal). Tilsvarende, til sammenligning, ud af et alkoholproblem omfattende ca en halv million på landsplan kommer ca 10.000 i behandling = ca 2%. Det er en myte, at vi skulle have et dækkende behandlingssystem for halvsvære psykiske problemer i Danmark! De behandlingssteder vi har er som små øer i et altdækkende hav.

Een af mine hovedgrunde til at bakke op om ungeren er faktisk det store arbejde de unge gør for hinanden med at skabe et tilknytningssted som også er for unge med større eller mindre psykiske problemer, som har så hårdt brug for et fristed.

Set med de briller yder aktivisterne i Ungdomshuset et gratisarbejde, som sparer kommunen for mindst lige så mange behandlingspenge om året, som huset er værd. Og det samtidig med, at de selv udvikler sig som bedre behandlere mhp de officielle systemer på længere sigt! Har du tænkt på det?

Anonym sagde ...

Det er jo en vrøvleargumentation!

"At være stærk i troen og holde på sine principper, står ikke altid i forhold til hvor meget man skal kæmpe og hvad man i sidste ende får ud af det. For ikke engang respekten står tilbage hvis man har tabt alt.
Faderhuset er oppe mod en Goliath, de ikke kan besejre."

For det første behøver respekten eller det at man står op for noget ikke at gå tabt, fordi man midlertidigt får nogle skrammer...for det andet er tanken omkring Goliat at den lille kæmper vinder over den store voldelige fordi Gud er med ham.