1. marts 2007: en sorgens dag

1. marts 2007: en sorgens dag
Borgmester Klaus Bondam sagde i et interview i dag, at kommunen havde gjort alt hvad de kunne, men det var de unge som ikke ville.
Det er en regelret løgn.
Politikerne kunne have givet Stevnsgade til de unge som kompensation for det tabte Ungdomshus. I stedet insisterede politikerne på at ungdomskulturen skal privatiseres, altså fonden skulle allernådigst have lov at købe huset for 12. millioner kroner.
Det eneste kommunen har gjort, er at forære en fanatisk højreorienteret sekt 30 millioner kroner.
Men faktum er, at Ungdomshuset igennem alle år har besparet kommunen enorme summer, i form af den frivillige arbejdskraft og den sociale funktion huset har haft. Ungeren har fungeret som fristed for mange unge, som kommunen ikke kunne tage sig af.
Ungeren har også taget i mod socialt udstødte, som normalt skulle være på behandlings/pleje hjem, men som har fundet sig til rette og blevet en del af huset, på deres egne præmisser.
Huset og kulturen har været selvdrevet i mange år, kun financieret fra salg af øl og entre.
Strøm og vand har huset selv betalt.
Bedre løsning kunne kommunen ikke få, når det gjaldt om at placere unge utilpassede et sted.
Meget ballade har der ikke været inden de unge for alvor blev truede. Men det handlede ikke kun om et hus, det handlede om de unges identitet og eksistensgrundlag. Vi ser det alle steder i verden. Når mennesker bliver trængt op i en krog, bider de fra sig.
Denne krig er alene politikernes ansvar. De har til enhver tid pligt til at styre landet, så befolkningsgrupper ikke bliver sat op mod hinanden, eller skabe situationer som denne; at en privat ejer tjener enorme summer på at tryne en subsistensløs, men frugtbar kultur, der rummer flere tusinde unge mennesker. -Unge mennesker, som er en ressource i samfundet, er samfundets fremtid!
Ungeren har rummet så meget, både før det blev Ungdomshus, og de sidste 25 år.
Der er de mest fantastiske historier fra huset. Om mennesker der skaber noget sammen, et alternativ til resten af samfundet. Om unge menneskers liv, tanker, drømme og ideer. Her mødte unge mænd og kvinder hinanden, blev forældre og her mødes deres børn.
Generationerne førte traditioner videre.... Jeg har kun en ting at sige til politikerne:
TOTAL AFSKY!!!

04 december 2006

Hanne Bech Hansen, du kan ikke tæmme de vilde heste


Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, kan godt forstå, hvis pårørende er bekymrede. Hun vil gerne komme med en appel til alle de forældre med "småforstyrrede og uartige børn", der løber med som det tynde øl, når der er optræk til ballade. Tag
og hold dem hjemme.

- "Forældrene er dem, som har fat i den lange ende og kan tale
til hver enkelt på hver deres måde og prøve at holde dem
indendøre", lyder det kontant fra politidirektøren.

Kære Hanne Bech Hansen,
Har du nogensinde forsøgt at spærre en teenager inde?
Nå ja ikke i fængsel, men i et rum inde i dit hjem, eller måske i et kosteskab med lås og slå for? Eller måske på børneværelset?
Jeg ved ikke hvad du forestiller dig.
De fleste, der er aktivister i ungdomshuset, brænder for det hus og miljøet.
Det er det vigtigste i deres liv lige nu. Ikke ti vilde heste kan holde dem væk fra huset.
Disse unge mennesker er ressourcestærke individer, med et grundlæggende ønske om at skabe et alternativ til det eksisterende samfund. De har selv valgt miljøet, ikke som medløbere, men som reflekterende, idealistiske, hårdt arbejdende unge mennesker. For det kræver sit at være aktivist i Ungeren. Det kræver at man i forvejen har taget et standpunkt, at det er dette man vil.
Miljøet i Ungdomshuset lægger op til enhver og enkelt, hvordan man forholder sig til rydningen. Det viser sig da også at mange ønsker at blive i huset når rydningen sættes i værk. De ved udmærket godt hvad der venter dem og det er helt frivilligt hvad hver og en er villige til at ofre. Man kan spørge sig selv hvorfor så mange ønsker at kæmpe for huset?
At tage standpunkt til samfundet er ikke at være forstyrret. Vi kigger os omkring og ser et sygt samfund; flere og flere hjemløse, 90.000 børn under fattigdomsgrænsen, vold, prostitution, voldtægter, krigen i Irak, racisme, uretfærdighed, Spil af naturressourcer, materialisme.
Det ville netop være sygt hvis der ikke var nogen der oponerede.
Demokratiet har brug for en vagthund, og de unge mennesker er lige præcis nogle der stadig har energien og modet til at råbe op. Når de bliver "suget op" af samfundet, får fast arbejde og børn og bliver stressede og deprimerede, er der ingen overskud til at råbe op om uretfærdigheden i samfundet.
Vi har måske det bedste samfundssystem i hele verden, men det er ikke godt nok. Vi ser det jo rundt os. Aviserne er fyldte med det hver dag. Netop derfor skal vi have nogen der ønsker et bedre samfund, et mere solidarisk samfund, hvor alle har mulighed for at have det godt og ikke kun dem der har penge og magt. Man kan jo spørge sig selv hvilke værdier vi vil have i samfundet?
De unge i Ungdomshuset værdsætter andre værdier end materialisme og penge.
For at indtage og efterleve den holdning, kan man ikke tillade sig at opføre sig forkælet. Det kræver megen forsagelse og puritanisme. For at komme til den erkendelse, at man vil leve sit liv anderledes, tænke over hvad man spiser, hvad man køber og hvilke værdier der er vigtige for en, kræver det, at man er bevidst. Det kan et forstyrret ungt menneske ikke leve op til.
At kæmpe for et hus, man er blevet lovet, et sted som man har været med til at bygge op, uden tanke på egen økonomisk berigelse, er ikke at være forkælet. At kæmpe for noget man tror så inderlig på er ikke at være uartig.
Vi har set det i gennem historien. Alt socialdemokratiet bygger på er, i magtindehavernes øjne, bygget på "uartige" menneskers protester og kamp.
Vi tror så meget på velfærdssamfundet, læner os tilbage og hviler på laurbærrene, at vi lukker øjnene for alt det, som ikke fungerer og ikke er godt. Her har vi en kultur som fungerer og har gjort det for tusindvis af mennesker gennem 24 år.
Jeg ved at stærke kræfter ønsker Jagtvej 69 jævnet med jorden, så der kan bygges et kæmpe købecenter på grunden. Så kan nogen tjene ustyrtelig mange penge.
Non profit værdierne har intet at skulle have sagt med et sådan perspektiv.
Vi ser det i hele København. Folk med kapital har store muligheder for at tjene mange penge. Andre bliver fattigere og fattigere.
Ungdomshuset er et af de få steder hvor også de fattige kan få sig en kulturel oplevelse.
I København har vi biblioteker og kirker, medborgerhuse og sportshaller, alt i kommunens regi. Hvorfor i al verden skulle vi ikke også have et ungdomshus, der er brugerstyret og derfor vil koste kommunen minimalt? Og hvorfor skulle ikke det være netop Jagtvej 69, når huset faktisk blev givet til de unge og de unge tog et ord for et ord og selv byggede et blomstrende kulturhus op?
I dag bruges huset af tusindvis af mennesker. Det skyldes en gruppe hårdt arbejdende og dedikerede unge. Hvordan kan man kalde de unge
forkælede og hævde at ejendomsretten er ukrænkelig? Det hænger jo ikke sammen.
De unge ønsker ikke vold. De unge har brugt årevis på fredelige aktioner, på møde med politikerne, på pressearbejde og dialog.
Det er ufattelig at de først bliver taget alvorlig når de sætter hårdt mod hårdt. Og hvorfor skal vi være så hårde mod de unge? Hvorfor i al verden kan de ikke bare få lov at beholde det hus, det er trods alt et ufattelig ydmygt ønske i forhold til andre samfundsgruppers krav.
Hvis man bruger ti år af sit unge liv på at arrangere koncerter, lave mad til folkekøkkenet, male flotte vægmalerier i huset, rydde op og vaske toiletter, reparere skader, holde møder, lære samarbejde og mærke sammenhold, høre og spille musik, så er det da fuldt ud forståeligt at man får et nært forhold til sine omgivelser. Det er forbundet med meget angst og utryghed at føle sin hverdag, sine rammer og sin kultur truet.
Denne angst og utryghed genererer vrede og frustration.
Det er som om du, Hanne Bech Hansen ingen forståelse har for denne side af sagen.
Disse værdier skal bekæmpes med vold, mener du, med mænd i kampuniformer med tåregas og knipler. De bløde værdier har ikke livets ret, for ejendomsretten kommer først og ejendomsretten giver ret til at straffe de unge for deres idealisme og ønske om et bedre samfund.
Og forældrene?
De har gjort alt hvad de kunne for at deres børn skulle blive reflekterende, selvstændige og dannede individer med etik og bløde værdier som grundholdninger.
Og det har de klaret særdeles godt.
Om ti år ser du de samme unge bestride vigtige arbejdsopgaver i samfundet, de vil gøre det på en måde, hvor de bruger mange af de erfaringer og værdier de tilegnede sig i ungdomshuset. Det er en kendsgerning som der ikke er sat særlig stor fokus på, hverken fra politikere eller socialforskeres side.
Ungdomshuset er et eksperimenterende væksthus, i stadig udvikling.
Samfundet har ikke råd til at nedlægge det.
Kære Hanne Bech Hansen, når du indkalder til møde med politikerne og de unge, beder jeg dig reflektere dybere over problematiken, end du hidtil har givet udtryk for at du gør. Du risikerer at luge væk nogle meget værdifulde planter i dit urtebed.

mvh

"Mor"

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Dejligt. velformuleret og så rigtigt!
Kom igen Hanne! Det må du kunne sige noget fornuftigt til! Ellers....

Ole

Anonym sagde ...

Kære Martin, alt forladt :-) Jeg ved jo efterhånden, at du nogle gange hidser dig op, men også falder ned igen efter kort tid. Og du har jo ikke helt uret sådan set...
temper, temper.

Ole

Anonym sagde ...

Men der er ikke nogen af de unge der hverken opretholder demokratiet - derimod smadrer de det. Det er helt forkasteligt!

De er nogle møgunger, INTET andet!