1. marts 2007: en sorgens dag

1. marts 2007: en sorgens dag
Borgmester Klaus Bondam sagde i et interview i dag, at kommunen havde gjort alt hvad de kunne, men det var de unge som ikke ville.
Det er en regelret løgn.
Politikerne kunne have givet Stevnsgade til de unge som kompensation for det tabte Ungdomshus. I stedet insisterede politikerne på at ungdomskulturen skal privatiseres, altså fonden skulle allernådigst have lov at købe huset for 12. millioner kroner.
Det eneste kommunen har gjort, er at forære en fanatisk højreorienteret sekt 30 millioner kroner.
Men faktum er, at Ungdomshuset igennem alle år har besparet kommunen enorme summer, i form af den frivillige arbejdskraft og den sociale funktion huset har haft. Ungeren har fungeret som fristed for mange unge, som kommunen ikke kunne tage sig af.
Ungeren har også taget i mod socialt udstødte, som normalt skulle være på behandlings/pleje hjem, men som har fundet sig til rette og blevet en del af huset, på deres egne præmisser.
Huset og kulturen har været selvdrevet i mange år, kun financieret fra salg af øl og entre.
Strøm og vand har huset selv betalt.
Bedre løsning kunne kommunen ikke få, når det gjaldt om at placere unge utilpassede et sted.
Meget ballade har der ikke været inden de unge for alvor blev truede. Men det handlede ikke kun om et hus, det handlede om de unges identitet og eksistensgrundlag. Vi ser det alle steder i verden. Når mennesker bliver trængt op i en krog, bider de fra sig.
Denne krig er alene politikernes ansvar. De har til enhver tid pligt til at styre landet, så befolkningsgrupper ikke bliver sat op mod hinanden, eller skabe situationer som denne; at en privat ejer tjener enorme summer på at tryne en subsistensløs, men frugtbar kultur, der rummer flere tusinde unge mennesker. -Unge mennesker, som er en ressource i samfundet, er samfundets fremtid!
Ungeren har rummet så meget, både før det blev Ungdomshus, og de sidste 25 år.
Der er de mest fantastiske historier fra huset. Om mennesker der skaber noget sammen, et alternativ til resten af samfundet. Om unge menneskers liv, tanker, drømme og ideer. Her mødte unge mænd og kvinder hinanden, blev forældre og her mødes deres børn.
Generationerne førte traditioner videre.... Jeg har kun en ting at sige til politikerne:
TOTAL AFSKY!!!

16 januar 2007

Unge og politik i dag....

DET AKTIVE FRAVALG

Hvem har problemet - de unge eller det repræsentative demokrati? spørger redaktøren af "Når unge udfordrer demokratiet", ungdomsforsker Gritt Bykilde, i denne artikel. Måske skyldes de unges lave deltagelse i det repræsentative demokrati, at de unge har gennemskuet, at magten ikke længere befinder sig dér. Og at de derfor aktivt vælger denne demokratiform fra. Gritt Bykilde lægger op til, at vi begynder at problematisere det repræsentative demokratis rolle i nutidens samfund i stedet for hele tiden at skyde med skarpt på de unge.

AF GRITT BYKILDE

"Når unge udfordrer demokratiet" er den titel, jeg valgte at give den nyudkomne antologi fra centret. Det er ikke en tilfældighed, at jeg valgte ordet "udfordrer". Der kunne også have stået "svigter", for det er vel, hvad de fleste umiddelbart tænker, at de unge gør - de svigter demokratiet, når de ikke er så aktive ved valgurnerne som resten af befolkningen, eller når de ikke vil indtage de tillidsvalgte poster i fagbevægelsen og i foreningerne. At jeg valgte ordet "udfordrer", som i stedet konnoterer aktivitet, skal ses som et udtryk for, at jeg synes, det er på tide at problematisere den måde, som spørgsmålet om de unge og demokratiet bliver stillet på.

Ved at fokusere så ensidigt på, at dagens unge er passive og kun interesserede i projekter med en umiddelbar relevans for dem selv, så understreger man et fokus i debatten, hvor det er de unge, som er problemet. Men vi - samfundet - har jo de unge, som vi nu engang har, og som vi selv har opdraget. Derudover handler det overordnede spørgsmål, for mig at se, om at sikre den samfundsmæssige integration. I dag har vi valgt, at det repræsentative demokrati skal være den form, vi organiserer den samfundsmæssige integration omkring. Men andre former for demokrati kan måske lige så vel være socialt integrerende. En positiv tilgang til debatten kunne, i stedet for at udpege de unge som værende egoistiske og nogle slapsvanse, være at hævde, at unge aktivt fravælger det repræsentative demokrati. Fra de frivillige foreninger og fra forsøg med kommunal inddragelse af unge i lokalpolitikken lyder det samstemmende, at unge er mægtig aktive i forskellige projekter, bare de er styret af de unge selv, at de tidsmæssigt er overskuelige, og at der er kort vej fra idé til handling.

En tilgang til debatten om unge og demokrati, der kunne give mere nuancerede forståelser af unges engagement, kunne være at undersøge forholdet mellem demokrati og magt nærmere. For er det ikke bare sådan, at unge har gennemskuet, at der ikke er så entydig en sammenhæng mellem det repræsentative demokrati og magt, som de traditionelle aktører på demokrati-arenaen gerne vil have det til at fremstå?

Det politiske felt er ved at ændre karakter. De store sammenhængende ideologier mister udsagnskraft og alle de store partier er nu enige om markedsøkonomiens status som privilegeret regulator. Som almindelig borger kan det være svært at se afgørende forskelle på den realpolitik, som socialdemokraterne og de liberale partier fører, når det drejer sig om udlicitering af offentlige opgaver. Desuden er en lang række offentlige institutioner - posten, teleselskaberne, tog- og busdriften - enten blevet privatiseret eller omdannet til statslige aktieselskaber med begrænsede muligheder for offentligheden for at få indsigt i driften. De seneste år er der sket dét, at det politiske felt har overdraget og afhændet indflydelsesområder til markedskræfterne og det private erhvervsliv. Disse ændringer er politiske valg, som man kan mene om, hvad man vil. Pointen her er, at det politiske felt er indsnævret gennem de seneste år. Der bliver færre områder af samfundslivet, som vi skal træffe kollektive beslutninger om gennem det parlamentariske system, når vi privatiserer og udliciterer.

Unge bliver kritiseret for at "shoppe" og opføre sig som forbrugere på den politiske arena, men giver de ikke bare et adækvat svar på de udfordringer, de møder i den realpolitiske verden? Det repræsentative demokrati er måske i krise, fordi det ikke giver en tilfredsstillende indflydelse. Hvem kan pege på et område, hvor unge har reel kontrol? Demokrati handler ikke kun om høringsret og medindflydelse, men om muligheden for at sætte ramme, så at sige at have definitionsmagt. Det faktum, at unge ikke er aktive i det repræsentative demokrati er måske udtryk for, at de gennemskuer, hvor den reelle indflydelse opnås.

Altså: vi står overfor en udvikling, som ikke kun handler om, at unge har andre orienteringsmønstre i dag end tidligere, men om et politisk felt og et demokrati under forandring. Udfordringen kommer måske nok fra de unge, men opgaven med at gen-konstituere vores demokrati er vores fælles.

Gritt Bykilde er forskningsmedarbejder ved Center for Ungdomsforskning.

Tilbage til oversigt over temanummer 2, unge og demokrati.

2 kommentarer:

kramperen sagde ...

"Pointen her er, at det politiske felt er indsnævret gennem de seneste år. Der bliver færre områder af samfundslivet, som vi skal træffe kollektive beslutninger om gennem det parlamentariske system, når vi privatiserer og udliciterer."

Det er en måde at skrive det, en anden kunne være at man er stoppet med bruge politisk magt til at kontrollere folks frie valg.

Hun nævner heller ikke forbrugerens magt som i visse tilfælde kan slå meget hårdere end politiske beslutninger.

Ydermere bruger hun heller ikke tid på den store del af unge som ikke er politisk aktive nu, og heller ikke har noget ønske om det. "samfundsmæssige integration" er ikke relevant for det unge menneske der tager sin uddannelse, får et arbejde, bliver voksen, og derefter ikke er ung mere. Står denne type udenfor samfundet? Nej, de er formentlig grundpillen, de ønsker ikke socialistisk revolution eller at bøje ejendomsretten så de kan have det sjovt og hyggeligt.

alle brugere sagde ...

Hej Kramperen,
Jeg oplever at du er en lidt bitter og utilfreds mand.
Du arbejder i supermarked, du knokler hårdt til en dårlig løn og betaler meget i skat.
Du bryder dig ikke om tanken om at andre har det sjovt på din bekostning.
Jeg vil mene du sætter dig selv i en martyr rolle.
Livet behøver ikke at være sådan som du siger det;
uddannelse, arbejde, pensionist og så til slut døden.
Mange mennesker som dig slider i det og har et trist liv. Derfor har de ondt i røven over at der findes nogen som vil have det sjovt i livet og vil noget andet. Dybest set burde man splitte samfundet op og lave to samfund, et for de sjove og et for de bitre.
Vi sjove skal nok finde ud af at skabe et samfund hvor man tager sig af hinanden og samtidig lader kultur og fantasi blomstre. Så kan I andre leve i et samfund hvor enhver er sin egen lykkesmed og den stærkeste er den suveræne vinder. I kan få lov at have jeres kulturløse samfund med dårlige tv programmer og jeres hjernedøde fodboldkultur.
Og I behøver ikke tænke på at skabe noget kreativt selv, ej hellere egne initiativer, med mindre det giver kassen. Bliv ved med at være bitter og håbe at der kommer flere skattelettelser, så du slipper at betale dine surt optjente penge til samfundets tabere og os kunstnersvin og nasserøve. Og hyg dig med dine popcorn og øller der hjemme i sofaen foran fjernsynet. Imens fester vi vildt i ungeren og har det godt.